İade Süreci

Mesafeli Satış Sözleşmesi hükümleri uyarınca cayma hakkı kullanılabilmesi için ALICI’nın tüketici olması gerekmektedir. ALICI ancak bu şartlarda 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik hükümlerinden kaynaklanan cayma hakkını kullanabilir. ALICI’nın tacir olması durumunda 6098 sayılı TBK ve 6102 sayılı TTK’nda düzenlenen genel hükümler uyarınca ALICI tarafından sözleşmeden dönme hakkı kullanılabilir. ALICI’nın tacir olması durumunda 6098 sayılı TBK ve 6102 sayılı TTK’nda düzenlenen genel hükümler uyarınca SATICI’nın tek taraflı sözleşmeden dönme hakkı saklıdır.

 

ALICI tüketici olması halinde; mesafeli sözleşmenin mal satışına ilişkin olması durumunda, ürünün kendisine veya gösterdiği adresteki kişi/kuruluşa teslim tarihinden itibaren 14 (on dört) gün içerisinde, SATICI’ya bildirmek şartıyla hiçbir hukuki ve cezai sorumluluk üstlenmeksizin ve hiçbir gerekçe göstermeksizin malı reddederek sözleşmeden cayma hakkını kullanabilir. Cayma hakkının kullanımından kaynaklanan masraflar SATICI’ya aittir.

 

ALICI tüketici olması halinde; cayma hakkının kullanılması için 14 (on dört) günlük süre içinde SATICI'ya iade ve hasarlı ürün talep formunu doldurarak eposta ile yazılı bildirimde bulunulması ve ürünün işbu sözleşmede düzenlenen "Cayma Hakkı Kullanılamayacak Ürünler" hükümleri çerçevesinde kullanılmamış olması şarttır. Bu hakkın kullanılması halinde;

 

a. 3. kişiye veya ALICI’ya teslim edilen ürünün faturası ile gönderilmesi gerekmektedir. (İade edilmek istenen ürünün faturası kurumsal ise diğer yükümlülükler halinde ayrıca, iade ederken kurumun düzenlemiş olduğu iade faturası ile birlikte gönderilmesi gerekmektedir. Faturası kurumlar adına düzenlenen sipariş iadeleri İade Faturası kesilmediği takdirde tamamlanamayacaktır.)


b. İade edilecek ürünlerin İade ve hasarlı ürün talep formu ile birlikte gönderilmesi gerekmektedir.

İade edilecek ürünlerin kutusu, ambalajı, varsa standart aksesuarları ile birlikte eksiksiz ve hasarsız olarak teslim edilmesi gerekmektedir.


c. SATICI, cayma bildiriminin kendisine ulaşmasından itibaren en geç 14 günlük süre içerisinde toplam bedeli ve ALICI’yı borç altına sokan belgeleri ALICI’ya iade etmek ve malı iade almakla yükümlüdür.


d. ALICI’nın kusurundan kaynaklanan bir nedenle malın değerinde bir azalma olursa veya iade imkânsızlaşırsa ALICI kusuru oranında SATICI’nın zararlarını tazmin etmekle yükümlüdür. Ancak cayma hakkı süresi içinde malın veya ürünün usulüne uygun kullanılması sebebiyle meydana gelen değişiklik ve bozulmalardan ALICI sorumlu değildir.


e. Cayma hakkının kullanılması nedeniyle SATICI tarafından düzenlenen kampanya limit tutarının altına düşülmesi halinde kampanya kapsamında faydalanılan indirim miktarı iptal edilir.


f. İade edilecek ürünler ücreti SATICI’ya ait olmak üzere malların teslimini yapan kargo firması ile sözleşme kurulurken belirtilen SATICI’nın adresine gönderilmelidir. Aksi takdirde cayma hakkının kullanılmadığı kabul edilir. 

CAYMA HAKKI KULLANILAMAYACAK ÜRÜNLER

ALICI’nın tüketici olması halinde, tek kullanımlık ürünler, hızlı bozulan veya son kullanım tarihi geçen ürünler, şekil değişikliğine uğramış ürünler, tahrip edilmiş ürünler, fiyatı finansal piyasalardaki dalgalanmalara bağlı olarak değişen ve satıcı veya sağlayıcının kontrolünde olmayan mal veya hizmetler, ALICI’ya teslim edilmesinin ardından ALICI tarafından ambalajı açıldığı takdirde iade edilmesi sağlık ve hijyen açısından uygun olmayan ürünler, teslim edildikten sonra başka ürünlerle karışan ve doğası gereği ayrıştırılması mümkün olmayan ürünlerin, ambalajının ALICI tarafından açılmış olması halinde teslim edilen malların iadesi Mesafeli Sözleşmelere Dair Yönetmelik gereği mümkün değildir. Kişisel kullanım ürünleri, iç giyim ürünleri, vb. ürünlerin iade edilebilmesi için ambalajlarının açılmamış, denenmemiş, bozulmamış ve kullanılmamış olmaları gerekir.